Hvilken lader/inverter skal jeg velge

Hvilken lader og eller inverter vi anbefaler starter ofte med å kartlegge to forhold. Hvilken oppgave skal løses og hvilket budsjett har du. 

Man kan få til mange gode løsninger uten at det koster allverden. Man kan også få gode funksjonelle løsninger som øker komfort og glede over hytta, bobilen eller båten på en helt annen måte om man legger litt mer i det.

En ting er å erstatte det man har, noe annet er det om man er i modus for å oppgradere eller om det er et helt nytt anlegg det er snakk om. 

Vi har et stort antall ladere/invertere fra Victron, så det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken modell som passer best.

(Alle produktene med «Smart» i produktnavnet, har innebygd blåtann. Disse kan alle svært enkelt monitoreres, konfigureres og oppdateres med appen «Victron Connect».)

Batteriene

Når det gjelder lading av blybatterier, AGM, GEL etc. er det viktig å huske at en forbruksbank, som en «tommelfinger-regel», best lades med ca. 10 – 20% av batterienes kapasitet. (0,1C – 0,2C) D.v.s. at en forbruksbank på 200Ah best lades med 20 – 40A. Her er det kjemien i batteriene (indre motstand, osv.) som bestemmer.

Litium batterier kan normalt lades med større strømstyrker, og her står ofte maksimal anbefalt ladestrøm på batteriene, f.eks. 0,3C. Her er det den interne elektronikken som setter begrensninger, da det utvikles varme ved overdreven lading. Litium batterier med ekstern BMS har langt mindre begrensninger.

Batteriladere

Alle våre batteriladere (unntatt Centaur) kan enkelt tilpasses alle vanlige batterityper, inkludert Litium. Finner man ikke en lader som matcher ønsket ladestrøm, kan man gjerne bruke to eller flere ladere. Man bør også vurdere hvilket miljø batteriladeren står i. Alle modellene er utviklet for bruk i marine omgivelser, men er det ekstremt høy fuktighet, eller fare for vannsprut, bør man vurdere en høy IP-klasse. (IP67 er vanntett ned til 1 meter vanndybde!)

DC/DC konvertere Smart

I tillegg til de velkjente, konvensjonelle DC/DC konverterne, har Victron lansert en serie DC/DC konvertere («batteri til batteri ladere») med ladelogaritmer og intelligent styring. Dette kan være en glimrende løsning i f.eks. båter med flere batterigrupper, især der hvor man har både Litium og konvensjonelle batterier. Dette gir også mulighet for å begrense belastning på dynamo ved lading av Litium. I tillegg kan man enkelt lade 24V batterier fra et 12V system, eller omvendt.

Solcellelading

Victron’s store utvalg av MPPT solcelleregulatorer gjør det enkelt å finne en passende modell. Solcellepanelene må imidlertid ikke overstige visse grenseverdier i MPPT regulatoren. Dette kan enkelt sjekkes med Victrons solcellekalkulator, eller i samråd med oss. Victrons MPPT serie kan settes opp til å passe på batterienes «helse», ved å regulere forbruket i forhold til tilført solenergi.

Inverter

Inverterkapasitet bestemmes gjerne av den enkeltes behov for 230V strøm og batterikapasitet. Hyppig bruk av inverter kan medføre økt strømforbruk, så man bør etterstrebe en «balanse». Det er imidlertid viktig å huske at kortvarige, høye belastninger (som f.eks. kaffetrakter, hårføner osv.) tar overraskende lite av batterienes kapasitet.

MultiPlus/Quattro kombinert lader inverter.

De aller fleste med behov for 230V på båt/bobiltur eller på hytta, vil være best tjent med en kombinert lader/inverter (MultiPlus/Quattro). Det er prisgunstig, og gir fantastisk funksjonalitet. Disse monteres ganske enkelt før fordeling/sikringstavle. Omkobling mellom landstrøm (generator) og inverter skjer automatisk (ingen ekstra vender påkrevet) , og på under 20 millisekunder. Det vil si at PC og annen følsom elektronikk ikke får avbrudd. Disse produktene vil også forhindre at landstrøm-sikringen går (eller overbelastning av generator), ved å «låne» strøm fra forbruksbanken ved «peak» belastninger. MultiPlus/Quattro kan konfigurers og tilpasses ethvert system, også via Victrons internett-baserte løsninger.

Om du allikevel er i tvil, hjelper vi deg gjerne! Vi er tilgjengelige på e-post og telefon. 

 

Nyhetsbrev

Vær tidlig ute og få tilsendt info om nyheter og gode tilbud.