Vedlikehold av litiumbatterier

Når det gjelder kontroll og vedlikehold av litiumbatterier, er det en ting ingen batterier tåler - å tømmes. Sørg for at installasjonen din aldri tømmer batteriene helt.

Moderne litiumbatterier kobler seg fra når de er tomme, men da er de gjerne helt tomme og bør lades med en gang igjen. Hvis de ikke lades umiddelbart, risikerer man at de går i stykker og blir vanskelige å starte igjen.

BMS-en (Battery Management System) sin utkoblingsdel bør ikke være en del av den vanlige installasjonen. Det anbefales å ha en lader som ikke lader batteriet helt fullt hele tiden.

Litiumbatterier trives best når de er rundt 50% oppladet. Derimot har blybatterier godt av å være helt toppladet. Hvis du har et solcelleanlegg, er det optimalt å klatt-lade litiumbatteriet på rundt 50%.

Vinterlagring

For å bevare litiumbatteriets ytelse om vinteren, anbefales det å lagre det med 50-70% ladning og koble fra tilkoblingen. Dette sikrer at batteriet kan lagres i flere måneder uten problemer.

Når batteriet er tilkoblet noe, er det en risiko for at det tømmes litt. For å overvåke batteristatusen, kan man bruke Victron SmartShunt og en Batteri Monitor. Disse gir en bedre og mer nøyaktig oversikt over batteriene, spesielt for større batteribanker.

Det er viktig å merke seg at batterier ikke kan være helt vedlikeholdsfrie. For litiuminstallasjoner er det best å unngå å lade batteriet helt fullt hele tiden. Spesielt om vinteren bør ladingen reduseres, slik at batteriet ikke blir mer enn 60-70% fullt.

Å holde batteriet rundt 50% ladning er det beste for batteriets ytelse og levetid. Dette er spesielt viktig å følge for å sikre optimal behandling av litiumbatterier.

Nyhetsbrev

Vi sender gjerne info om nyheter og gode tilbud til deg først, meld deg på