Slik bytter du til litiumbatterier i båt

Skal du bytte ut AGM-/blybatteriet med litiumbatteri i båten? Litium gir en rekke fordeler, men det krever en trygg installasjon og batterier beregnet på formålet. Farco AS har vært med på å lage installasjonsveiledningen for litiumbatterier om bord i fritidsbåter, og gir her en rekke tips til deg som båteier. Kunnskapen og produktene du trenger finner du her i vår nettbutikk. Om du lurer på noe, er det bare å ta kontakt. Vi har 20 års erfaring og har kvalitetsprodukter - beregnet for maritimt miljø.

Farco er spesialister på strøm i båt, og har blant annet vært med på å utvikle installasjonsveiledningen for litiumbatterier i fritidsbåt – sammen med Norboat og Sjøfartsdirektoratet. I denne artikkelen vil vi følge eksempler fra denne veilederen. Last ned installasjonsveiledningen her!

Hos Farco får du alltid råd, tips og god støtte i for- og etterkant, og vi har et bredt sortiment av litiumbatterier, solcellepanel og nødvendig utstyr.

Sikkerhet er viktig

– Det er blitt svært populært og riktig å bytte ut forbruksbatteribanken fra AMG- og blybatterier til litiumbatterier. Litiumbatterier har en rekke fordeler – som at de er vesentlig lettere i vekt, du får mer utbytte av energien og de er enklere å lade. Prismessig er de litt dyrere å kjøpe inn enn AGM, men samtidig gir de mer strøm og har en vesentlig lengre levetid, forteller daglig leder Håkon Ingvaldsen i Farco.

Litiumbatterier er forskjellige fra blybatterier, og derfor er det viktig å ha fokus på de anbefalte sikkerhetstiltakene når du planlegger å installere litiumbatterier om bord i båten. Hovedpoenget er at man bør ha god dybdekunnskap om strøm før man bytter eksisterende batteribank ut med litiumbatterier, da de fysiske egenskapene og derved risikomomentene til de to kjemiene er såpass forskjellige. Såfremt installasjonen gjøres riktig og i henhold til veiledningen, så har man en veldig trygg installasjon.

Slik installerer du litiumbatterier i båten

Håkon Ingvaldsen og Farco har vært med på utarbeidelsen av veiledningen for installasjon av litiumbatterier om bord, og vil i denne artikkelen gi deg noen råd og forslag til installasjon.

Vi anbefaler deg også å sjekke Farcos godkjente litiumbatterier. Husk at vi gir kjøpshjelp og råd hvis du behøver oss!

Se vårt utvalg av litiumbatterier og tilbehør her:

 

 Se video: Få en introduksjon til litiumbatterier om bord i fritidsbåt

 

Under følger video og forklaring av fire installasjoner, som også er beskrevet i installasjonsveiledningen:

Last ned installasjonsveiledningen her!

 

Alternativ 1

Utgangspunkt: Dynamo/Starter, Veksler, Startbatteri, Landstrømslader, Forbruksbatteri

 

Alternativ 2

Utgangspunkt: Dynamo/Starter, Laderelé, Startbatteri, Landstrømslader, Forbruksbatteri

 

Alternativ 3

Utgangspunkt: Dynamo/Starter, Skillediode, Startbatteri, Landstrømslader, Forbruksbatteri

 

Alternativ 4

Skreddersøm for langtur og større båter

 
Se vårt utvalg av litiumbatterier og tilbehør her:

Nyhetsbrev

Vi sender gjerne info om nyheter og gode tilbud til deg først, meld deg på