Vinterlagring av batterier

De fleste i vet hvordan man vinterlager tradisjonelle batterier, men hva med Litium batterier? 

Det er stor forskjell på hva som er optimal lagring av Litium batterier i forhold til tradisjonelle batterier. Mens vi er vant til at batteriene fortrinnsvis skal være topp-ladet hele tiden, har litium batterier det best når de står halvfulle..

Litium batterier har også veldig lav selvutlading så de kan settes bort for vinteren ca 60% oppladet, og ha en optimal vinter. Så er det slik at mange har noe overvåkning stående på i løpet av vinteren, og ønsker Litium batteriet stående tilkoblet. Da kan det være en god ide å justere ned laderen til 13,3 volt (26,6 volt). Da vil normalt batteriene bli stående like fulle som da du avsluttet sesongen. 

En del batterier har aktiv styringselektronikk, blåtann kommunikasjon og kanskje til og med varme innebygget. Dette gir større risiko for selvutladning, som krever mer ettersyn. Farco sin anbefaling er regelmessig ettersyn, med nødvendige tiltak ved selvutladning. 

Om man har en båt eller bobil som skal lagres innendørs krever forsikringsselskapene at batteriene kobles fysisk fra ledningsanlegget i båten. De kan heller ikke stå med lader tilkoblet. Her er det ekstra viktig å følge med på at de ikke selvutlades, og er det tegn til at så skjer, må man sørge for regelmessig vedlikeholdsladning selv med Litium batterier!

Nyhetsbrev

Vær tidlig ute og få tilsendt info om nyheter og gode tilbud.